Veselul Caragiale

Azi,  dl Pleșu ne-a povestit despre un om ce a avut virtutea bunei dispoziții: I.L. Caragiale. Dacă suntem familiarizați cu cea mai bună dintre lumile posibile poate că ar trebui să ne gândim și la cea mai veselă lume dintre lumile posibile, ne propunea râzărețul Caragiale.

Caragiale a fost un autodidact: deși nu a absolvit liceul în mod formal a ajuns să impresioneze prin erudiție chiar și pe neimpresionabilul Macedonski.

Nu este ușor să vorbești despre opera lui Caragiale. Astfel că pentru Nicu Steinhardt Caragiale a fost un creștin ce a surprins blândețea acestei lumi. Alexandru Paleologu vorbea despre abisalul Caragiale iar Ioana Pârvulescu sublinia actualitatea lui. Caragiale a fost mult înaintea vremii sale, are virtutea de a fi un om al antipodului lumii în care trăise.

Pentru Andrei Pleșu cultura română  nu ar fi fost la fel fără Caragiale. Femeia din opera lui Caragiale este puternică deși capricioasă. Ea admiră: „ca dumitale bibicule, mai rar găsești pe cineva”, spune Efimița conului Leonida.

Personajele preferate ale dlui Pleșu? Jupânul Dumitrache și Chiriac.

Un fapt inedit din viața lui Caragiale este că a fost și întreprinzător: a deschis vreo 3 berării dar niciuna nu a avut succes.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s