Forma(ta)rea profesorilor

Astăzi, 24 septembrie, a avut loc o conferință a SSMR  despre rolul educației matematice.

Primul invitat, prof. Gunter Turner ,  a explicat care este situația matematicii în Germania. Astfel, el a început cu enumerarea principalelor roluri ale matematicii:

  1. de a recunoaște experințe și observații din jurul nostru ținând cont de paternul matematic
  2. matematica este o creație mentală unică în felul său
  3. matematica este principalul domeniu pentru rezolvarea problemelor, aceasta fiind inima matematicii

Tot dumnealui a împărtășit experiența Germaniei în ceea ce privește testele Pisa. Dacă la început s-au obținut rezultate slabe apoi acestea s-au îmbunătățit după zece ani de schimbări lente. Prezentarea a fost interesantă dar ne-a arătat că problemele pe care le întâmpinăm noi există și în Germania. Dar aici profesorii debutanți sunt luați sub grija unui profesor cu experiență și ajutați. Și învățământul este mai bine finanțat. A tras atenția asupra finanțării din alte surse amintind chiar și C&A care acordă sponsorizări pentru studiul matematicii.

Un alt invitat Bharath Sriramant de la Universitatea din Montana a subliniat ceva foarte important:

Curriculum  can  impact  one’s perspective of the course of history!

Aici insistând asupra faptului că motivațiile  politice orientează studiul matematicii într-o direcție ce nu este dorită neapărat de matematicieni. El reamintește și etapele dezvoltării matematicii în S.U.A. Dacă a fost New Math (1959-1970) ce-și propunea to show to the children  Why’s of maths instead of the Hows, în 1970 s-a revenit la vechea abordare până în 1989 când NCTM a elaborat Curriculum and Evaluations Standards for School Mathematics.

Un alt subiect atins a fost cel al testelor Pisa. S-au arătat statistici și clasamente dar s-au dat și explicații pentru anumite rezultate. Ca de exemplu, cei din Shangai au rezultate foarte bune deoarece s-au pregătit pentru un astfel de examen. Tot aici, examenul de intrare la Universitate, gaokao, este foarte dur. De asemenea, au fost excluși din testări elevii ce proveneau din medii defavorizate educațional.

S-a discutat și despre aplicațiile practice ce ar trebui prezentate. S-a spus că ar trebui prezentate mai multe axiome și nu simplificat sistemul axiomatic. Poți să te închei la nasturele cămășii și cu mâna pe la spate dar nu fără niciuna.

Așadar, „Never doubt that a small group of thoughtful, committed people can change the world. Indeed, it’s the only thing that ever has” Margaret Mead

Domnul Profesor Radu Gologan a atras atenția că de multe ori formalizarea exagerată prezentă în manualele de matematică face ca noțiunea matematică să nu fie înțeleasă în profunzimea ei. Tot dumnealui a evocat un moment frumos din trecut. În 1935, la celebrarea a 40 de ani de existență a Gazetei Matematice regele Carol al II lea a ținut un discurs. A fost prezent și Gh. Țițeica. La celebrarea de la Călărași a 120 de existență nu a fost prezent niciun oficial. Din nefericire, SSMR ca și instituție nu are un rol marcant în societatea de astăzi. Reunește oameni valoroși în domeniul matematicii dar vocea lor  încă nu este auzită.

Domunul prof. D. Ștefănescu a subliniat, printre altele, și  importanța organizării unor prelegeri de matematică deschise publicului larg. S-au evocat demersul lui Iorga de la Văleni și revista Natura.

Și au mai fost multe spuse. A fost o întâlnire a minților dar și a sufletelor. Ideile urmăreau probleme globale și luau naștere din preocuparea sinceră față de școala de matematică.

Inchei cu o glumă, deși au fost mai multe.:)))

N.B. Titlul aparține dl. prof. Cătălin Gherghe care a făcut o genială sinteză la care sperăm că vom avea acces curând.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s