Supa de pietre

Titlu: Supa De Pietre – poveste cu tâlc
Scop: sensibilizarea participanților cu privire la important si efectele cooperării si lucrului în echipă
Categoria de vârsta: 6 ani-100 de ani
Număr de participanți: peste 3
Materiale: –
Durata: 15 min
Locul de desfăsurare: interior – exterior
Ritmul: calm
Conținut:
1. Se asigura linistea în grup pentru că toți să poată să audă povestea. Pentru stârnirea interesului se poate purta o discuție legată de cât de plină de vitamine si de gust poate să fie o supă de pietre.
2. Se spune povestea următoarea :
Cu mulți ani în urmă, 3 soldați înfometați si obosiți de atâtea lupte, au ajuns într-un
mic sătuc. Țăranii de aici abia supraviețuiau de la o zi la alta ca urmare a unei recolte sărace și a multor ani de război. S-au adunat repede în piața satului să-i întâmpine pe soldați însă au făcut-o cu mâna goală. Au început să se plângă că nu le-a mai rămas nimic si că sunt muritori de foame.Soldații au schimbat repede între ei câteva vorbe. Apoi s-au întors către bătrânii satului. Primul soldat le-a spus: “Pământul vostru sărăcit v-a lăsat fără nimic de oferit, dar vă vom împărtăsi noi din puținul pe care îl avem: Secretul cu ajutorul căruia poți face supă din pietre.”
Bineînțeles că țăranii au fost intrigați de spusele soldatului. Au aprins focul si au pus cel mai mare vas cu apă la fiert. Soldații au aruncat în apă trei pietricele.
“Aceasta va fi o supă foarte bună”, zise al doilea soldat, “dar un pic de sare ar face-o
minunată”. În acel moment o țărancă s-a ridicat si a spus “Ce noroc! Tocmai mi-am amintit unde a mai rămas câtăva.” S-a întors repede si a mai adus si un sorț de bucătărie, un pătrunjel si o gulie. În timp ce acestea au fost puse la fiert si altor țărani li s-a mai
împrospătat memoria. În curând în oală au fost puse orz, morcovi, carne de vacă si  smântână. Până să fie gata supa, a mai apărut si o sticlă de vin. Tot satul alături de cei trei soldați s-au pus să se ospăteze. Au mâncat, au dansat, au cântat până târziu în noapte cum nu s-a mai întâmplat de mult.Dimineața când cei trei soldați s-au trezit, toți sătenii stăteau în fața lor. La picioare aveau pus un rucsac cu cea mai bună pâine si brânză. “Ne-ați împărtăsit cel mai mare secret, acela de a face supă din pietre, a spus un țăran soldaților, si pentru aceasta nu vă vom uita”. Auzind acestea, al treilea soldat s-a întors către mulțime si a spus:“Nu e nici un secret, însă un lucru rămâne mereu adevărat: doar împărțind poți face o mare sărbătoare.”
3. Se poartă o discuție legată de conținutul povestii: cum s-au simțit? Care a fost
motivul succesului? Care au fost elementele care au stimulat cooperare? Ce putem
să învățăm din poveste? Cum putem să aplicăm ceea ce am învățat?

stone-soup-pg3

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s