Etienne Balsan

Cred că foarte puțini dintre cei ce mi-au văzut titlul articolului știu cine a fost Etienne Balsan. Mi-e teamă că cel mai la îndemînă mi-este să vi-l prezint ca amantul lui Coco Chanel. Deși prin anul 1905 situația părea alta: ea, Coco Chanel ,  era o orfană în viața baronului. Acum,  Qui n a pas vu Coco?

Și exemplele pot continua. În Varșovia anilor 1885, o guvernantă pe nume Maria se îndrăgostește de Kazimir, fiul cel mare al familiei. Iubirea neacceptată de familia ce are concepții elitiste o dezamagește pe singura femeie care a luat premiul Nobel de două ori, Marie Curie.

Exemple pe care, în mod  surprinzător, le putem găsi și în zilele noastre. Deși circulă atîtea articole de psihologie pe internet, deși suntem mai interesate  de dezvolare personală se pare că încă avem probleme precum aceea de a nu fi acceptate de familia lui. Și se întîmplă și la case mari. Acolo unde educația ar trebui să genereze un comportament orientat spre o armonie a relațiilor.

Religia, rasa, banii , educația sunt motivele care pot împiedica legitimarea unei iubiri. Ne putem întîlni cu o mamă italiancă prea cicălitoare, o mamă indiancă ce vrea dotă, o mamă evreică prea griulie. Acestea sunt stereotpuri dar în Italia soția are dreptul la o separare legală dacă soțul nu-și previne mama să nu le invadeze locuința iar închisoarea din Delhi are o aripă numită aripa soacrelor criminale.

Evident că nici nurorile nu sunt nevinovate. Și ele pot avea neajunsurile lor.

Dar există și soacre iubitoare. Și nurori iubitoare. Și un soț ce merită această reciprocitate afectivă.

Am scris aceste rînduri cu gîndul la tine, draga mea M. Îmi pare rău că încă nu a văzut că tu ești o mică lume magnifică.

femeie-tanara-femeie-in-varsta

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s