O noblețe altfel

Unul dintre romanele mele favorite este  Idiotul scris de F. M. Dostoievski. Poate îl îndrăgesc pentru că surprinde viața în toată complexitatea ei. Firul narativ prezintă reflecții filozofice despre situația politică , despre educație și chiar  despre ortodoxism .Personajele sunt descrise cu generozitate. Tot ele sunt tipologii aparte,  pline de trăsături antagonice: bunătate și răutate, minciună și onestitate, curaj și frică. Idiotul este un prinț bolnav care apare așa cum însuși Dostoievski a mărturisit : un om prea bun, un adevărat Mesia poate. Dar nu el este personajul care m-a fascinat. Acela este Nastasia Filipovna, o femeie de o frumusețe rar întîlnită.

Nastasia Filipovna este o femeie cu un destin tragic. Provenind dintr-o familie fără bani, ea devine protejata unui aristocrat Totski. Atunci cînd acesta decide să se căsătorească, Nastasia , fiind conștientă de statul ei fără onoare, decide să-l confrunte.  Acesta este momentul în care îl întîlnește pe Prințul Mîșkin care este vrăjit de frumusețea ei și căruia îi este milă de situația ei. El îi spune: ,,Ești atît de nefericită încît crezi că ești de blamat….te voi respecta mereu……

Ceea ce m-a fascinat la Nastasia Filipovna este faptul că ea refuză eroul salvator. Pentru unii acest lucru apare ca niște tendințe autodistructive. Chiar ca un refuz al mîntuirii. Dar nu și pentru mine. Pentru mine apare ca un act de noblețe, un act de mare romantism.

Nastasia spune că nu vrea să-l ruineze pe Mîșkin care este un om bun și inocent. Și cum să nu simtă ea această incompatibilitate? Un suflet ce a suferit alături de un suflet optimist? Un suflet ce iubește alături de un suflet ce a urît?

Oare atunci cînd cunoști impurul mai poți să fii pur?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s