pedagog de scoala noua

Unul dintre lucrurile evidente care imi vin in minte cand ma gandesc la invatamantul romanesc  este ca nu putem concepe bazele unui nou sistem de educatie doar uitandu-ne la ce nu ne place acum in educatie. Este necesara o schimbare pornind de la ce functioneaza in sistem.
Dar sa lasam pe alta data tratarea unui asa delicat subiect si sa ne concentram pe creionarea unui acatare portret al principalului actor: educabilul. Doar avem sistem de ecucatie centrat pe elev. Incerc sa ignor discutia avuta cu domnul pedagog Cristea la intrebarea:
  -Dar care este diferenta intre un curriculum centrat pe obiective si unul centrat pe competente?                                          
-Aceeasi Marie cu alta palarie!                                                                                                                                                        …………………………………………………………..                                                                                                                                        -Alo, Gigele!                 
  -Da.                                                                                                      
  -Iti amintesti ce ne-a dat ieri matematica?                                                                  
-Cate un insuficient.                                                                                               
Dragostea de carte nu este un dat innascut. Este ceva ce se cultiva de mediul educational. Dar azi tot mai mult tineri capabili de invatatura isi canalizazeaza energia catre obtinerea de rezultate imediate cu un efort minim depus. Lipsa de interes a elevilor nu o vad doar ca o consecinta directa a muncii profesorului ,ci mai degraba ca o consecinta a lipsei de valori autentice a societatii. Schimbarea vine de la adulti si trebuie sa fie a adultilor si impersonala si intrapersonala.
-Mami este adevarat ca 4+4=8?                                                                                
-Da, puisor, asa este dar de ce ma intrebi?                                                            
-Pai doamna invatatoare zice ca 3+5=8.          
Deseori auzim: nu mai sunt profesorii care erau odata! Si poate ca asa este, nici nu mai este nevoie de acei profesori. Este nevoie acum de un profesor adaptat vremurilor in care traim. Acum, cand respectul fata de statutul de profesor este aproape neinsemnat se impune ca un bun profesor sa dea dovada nu numai de o buna pregatire stiintifica cat si de inalte abilitati psihopedagogice. As putea spune ca avem nevoie de profesori straluciti. Sa nu uitam ca profesorul este actorul, regizorul dar si scenaristul.                                                                                                     -Gigele, de ce spui ca temele sunt ca ceapa?                                                                
-Pai…cu cat le privesc mai mult, cu atat imi vine sa plang mai tare!
Cunoastem cu totii vorba lui Thomas Edison ,,Geniul este un procent inspiraţie si nouăzeci şi noua transpiraţie. Este adevarata. Dar suntem in goana satisfactiei imediate, a lucrului facut in graba. Perseverenta este o calitate rara dar valoroasa. Dar cel mai important lucru este gestionarea buna a raportului calitate-cantitate. Sa facem teme dar teme   utile.
  Doamna invatatoare il intreaba pe    Gigel: 
-Care este important Soarele sau Luna?                                                                
-Luna, evident, pentru ca Sorele lumineaza ziua.
Asa intrebare, asa raspuns primim. Un bun dialog didactic presupune ca intrebarile sa fie clare, concise si sa nu contina raspunsul. Si indiferent de raspunsul primit raspunsul nu trebuie descurajat ci indreptat cu tact pedagogic.  Gandirea critica este cununa obtinerii unei educatii de calitate. Sa existe curajul de a critica, de a pune permanent intrebari tie insusi dar si celorlalti este dezirabil.                                                                                                     -Gigele , da-mi 200 de lei si iti platesc 20 lei pe zi dobanda.                                              
-S-a facut. Da-mi dobanda pe zece zile si iti dau banii.                                          
Si nu in ultimul rand amintim educatia morala, ca dimensiune fundamentala a educatiei.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s